Je moet alleen even weten waar je moet zijn.

“We hope you will discover more than only sun and sea”, las ik bij aankomst in mijn hotel op Mallorca. Grijnzend keek ik de brochure aan. Ik ben benieuwd wat dat dan precies is.

Het is precies waar Mallorca qua imago zo hard aan moet werken: bewijzen dat ze veel meer te bieden hebben dan enkel dit heerlijke klimaat en die mooie zee. Niks mis mee trouwens, om je daar af en toe helemaal aan over te geven, maar als ‘reiziger’ ga ik toch altijd liever op zoek naar het authentieke stuk gebied waar ik me op dat moment bevind. Ik had alleen nog geen idee wat ik daar dan bij moest verwachten en of het werkelijk de moeite waard zou zijn.

Daarom ging ik een paar dagen op ontdekkingstocht en kwam ik uiteindelijk een kant van het eiland tegen die ik voorheen nog niet kende. Door de veelzijdigheid heb ik me geen enkel moment verveeld, kwam ik uiteindelijk gewoonweg tijd tekort, werd ik met de dag meer geïnspireerd en bedacht ik me dat ik hier zéker nog eens terug wilde komen. De mediterrane sferen, de prachtige gebergtes die ideaal zijn voor (actieve) natuurliefhebbers en de kleine baaien waarbij je níet omringd wordt door zwermen van toeristen: ook die kant kun je op dit prachtige eiland vinden. Je moet alleen even weten waar je moet zijn en er echt naar op zoek gaan.

Verborgen paradijsjes aan de kust

Het hotel zelf was bovenal genieten vanwege de heerlijk uitrustende suite met prachtig uitzicht over zee, een fantastisch zwembad met lekkere ligbedden, uitstekend eten (ook bevredigend voor de vegetariërs en vegans onder ons), goede service én: adult-only! Mocht je, net als ik, niet vies zijn van een actieve vakantie mét een fijn hotel om ‘thuis’ te kunnen komen is het SENTIDO Punta del Mar hotel een ideale uitvalsbasis.

Mallorca - Hotel 2
Uitzicht vanuit het SENTIDO Punta del Mar hotel
Mallorca - Hotel 1
SENTIDO Punta del Mar hotel

Het hotel staat op de klif van een berg, nabij het toeristenplaatsje Santa Ponca. Ondanks de toeristenmassa heeft dit plaatsje ook wel weer wat: er zijn genoeg lekkere restaurantjes te vinden, de sfeer is er (juist door het toerisme) lekker tranquilo en er is een fijn zandstrandje voor een verkoelende dip in het kraakheldere water.

Toegegeven: je moet hier en daar dus wel wegkijken van de kant van het eiland waar het wél om bekendstaat. Maar eigenlijk is dat niet zo moeilijk, je moet er niet teveel op letten en vooral zelf op zoek gaan naar de plekjes die nog niet zo bekend zijn. Om de hoek van Santa Ponca vond ik bijvoorbeeld enkele minder toeristische strandjes, zoals Calo de Ses Llisses. Mooi detail: op Google Maps wordt dit strandje ‘groot openbaar bad’ genoemd. Ja, zo kan je het eigenlijk wel noemen. Naast dat je hier lekker kunt snorkelen, kun je hier in alle rust een boekje lezen.
En ondanks de iets drukkere Cala Portals Vells lijkt de zee hier ook net op een natuurlijk zwembad en word je vooral omringd door locals. Een blauwe pareltje, waar je met gemak de gehele dag kunt luieren.

Calo de Ses Llisses
Het ‘openbare zwembad’ Calo de Ses Llisses
Calo de Ses Llisses
Calo de Ses Llisses

“Wat een rust, wat een stilte en wát een mooi restaurant!”

Rust & stilte

Om de toeristenmassa te ontsnappen reed ik de tweede dag van mijn verblijf naar berg Randa – een natuurmonument die een beetje doet denken aan de Tafelberg in Kaapstad. Op verschillende hoogtes bevinden zich hier drie kloosters, die cultuurhistorisch interessant zijn en een mooi uitzicht over het eiland bieden. Tijdens m’n rit naar de bergtop kwam ik naast een eenzame fietser niemand tegen, en eenmaal aangekomen bij Santuari de Nostra Senyora de Cura – het klooster op de bergtop – werd ik nogmaals positief verrast: wat een rust, wat een stilte en wát een mooi restaurant! Tijdens mijn lunch was er bijna niemand, maar wil je het ’s avonds wagen zou ik toch adviseren vooraf te reserveren. Lekker eten voor een toegankelijke prijs, en bovenal: prachtig uitzicht gegarandeerd.

Randa: Santuari de Cura
Randa: Santuari de Cura
Randa: Santuari de Cura
Randa: Santuari de Cura
Perfect voor de (actieve) natuurliefhebber

Het hoogtepunt van mijn trip naar Mallorca was echter het Tramuntanagebergte: een prachtig beschermd gebied van wilde natuur, gecombineerd met vergezichten over terrassen van olijf-, amandel-, sinaasappel- en citroenbomen en idyllische dorpjes. Je kunt het gebied binnen een dag via de Ma-10 per auto afleggen – waarbij je moet oppassen dat je niet iedere tien minuten stil wilt staan voor wéér een prachtige panorama van de kust met haar steile kliffen. Gelukkig is dit uitzicht voor de Spanjaarden zo vanzelfsprekend dat er niet veel uitzichtpunten zijn gemaakt. Stop waar je kan, anders rijd je er zo weer voorbij. Óf verblijf hier iets langer en neem een van de honderden wandel- of fietsroutes.

Soller, Tramuntana
Soller, Tramuntana

Mallorca - Detail 2

“Qua schattige stadjes geen gebrek op het eiland.”

Bovendien stikt het er tussendoor van de pittoreske dorpjes, waarbij je overal neer kunt strijken op een schattig Spaans terrasje voor een lekkere Mallorcaanse lunch of koffiebreak (en dat laatste mag in Mallorca schijnbaar áltijd). Soller, Fornalutx, Deià en Valldemossa: ze zijn wat mij betreft eigenlijk allemaal de moeite waard.

Fornalutx
Fornalutx
Mallorca - Fornalutx 2
Fornalutx

Deià had bovendien iets romantisch omdat het een ‘kunstenaarsdorpje’ is en er veel bekende muzikanten, kunstenaars en schrijvers wonen of hebben gewoond. Als je weet dat Pablo Picasso en Anaïs Nin er hebben rondgewandeld, hangt er als vanzelf al een magische sfeer.

Deia, Tramuntana
Deia, Tramuntana
Hip & sfeervol shoppen in de ‘geheime’ hoofdstad

Qua schattige stadjes dus geen gebrek op het eiland. Zeer positief verrast werd ik toen ik in het noorden de ‘geheime’ hoofdstad van Mallorca binnenliep: Pollenca. Je vindt er niet veel bezienswaardigheden, maar toch zou ik iedereen aanraden een dagje rond te struinen in en rondom dit sfeervolle gebied. Een korte wandeling van 365 treden – een voor elke dag van het jaar – biedt een mooi uitzicht over de stad. Heel lang doe je er vervolgens niet over om door de onregelmatig lopende stegen het stadje te leren kennen en verleid te worden door alle hippe winkels met lokale, ambachtelijke producten en lekkernijen. Wat een traktatie – een perfect toetje om mijn trip mee af te sluiten.

Mallorca - Pollenca 3

Mallorca - Pollenca 1

Een grote, positieve verrassing

Dus ja, of Mallorca de moeite waard is?
Absoluut.
Maar zoals met alles: je moet ervoor openstaan het oude imago in de ban te gooien en zelf op zoek te gaan naar wat Mallorca nog meer te bieden heeft. Voor een echte ontdekkingsreiziger die op zoek wil gaan naar een stukje pure authentieke Spaanse cultuur én natuur is Mallorca wat mij betreft een grote, positieve verrassing. Een aanrader die zeker een ontdekkingstochtje waard is.

Benieuwd naar meer? Bekijk hier mijn vlog die ik heb opgenomen op Mallorca, waarin ik je laat zien hoe een persreis er precies uitziet (Engelstalig):

Kan je de video niet zien? Klik hier.

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.
Je kunt Moderne Hippies volgen op FacebookInstagramYouTube en Twitter.

Lees ook: