Tien jaar geleden stapte ik uit mijn kleine Nederlandse bubbeltje en besloot ik te gaan studeren in Zuid-Afrika. Daar maakte ik kennis met een actieve, avontuurlijke en outdoor lifestyle die helemaal nieuw voor me was; “voor een weekendje gaan hiken” was iets wat ik daarvoor simpelweg niet kende. Er is een tijd geweest dat ik ervan overtuigd was dat ik deze levensstijl niet kon implementeren in Nederland. Ik zou in eerste instantie niet zo gauw weten waar ik heen zou moeten (vooral in een land dat zo plat is als Nederland) en met mensen die vooral bezig zijn met werk, is het weekend er vooral om kopjes koffie te doen en bij te praten, niet noodzakelijk om op kleine avonturen te gaan. Toen ik me dat meer en meer ging beseffen, besloot ik thuis mijn eigen “Afrikaanse levensstijl én mindstyle” te creëren. Als we de verandering willen zien, kunnen we de verandering zijn. We kunnen zélf een vrijer, avontuurlijker leven leiden. Overal zijn prachtige plekken te vinden en het is vervolgens de kunst je te omringen met likeminded mensen die er hetzelfde instaan als jij. Die mentaliteit heeft me naar verrassend mooie plekken in de wereld gebracht, waardoor ik geweldige reizigers met dezelfde mentaliteit heb ontmoet.

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere

Dit najaar ging ik naar een gebied toe dat inmiddels onder een van mijn favorieten valt, en die je wel gezegd bij onze buurlanden kunt vinden: de Sächsische Schweiz (uitstekende woorden ook als je je Duits een beetje wilt opschroeven!), ook wel bekend als het Elbezandsteengebergte. Je vindt het gebied in het oosten van het land. Het park valt deels in Duitsland en deels in Tjechië.

De Sächsische Schweiz is een prachtig gebied om te gaan wandelen, een spa te bezoeken en volop te kunnen genieten van de natuur. En dat allemaal op enkele uren van huis (voor het geval je zin hebt om een beetje verantwoorder te reizen en net als ik last hebt van #vliegschaamte.) Werkelijk waar: dit is zo’n plek waar je niet één keer naartoe gaat. Het schijnt niet voor niets een van de mooiste wandelgebieden van Europa te zijn. Meer dan 1100 kilometer (!) aan bewegwijzerde paden, bergpaadjes en weggetjes nodigen je uit om vooral heel-veel-lekker-buiten-te-zijn. Er valt hier namelijk zóveel moois te ontdekken.

Wat vooral bijzonder aan het gebied is, zijn de ietwat bizarre rotsformaties – die ‘zomaar’ uit de grond lijken te schieten. Bovendien kan je ook een tafelberg zien liggen (mijn liefde voor Kaapstad zal nooit verloren gaan) en wordt het mooi afgewisseld met smalle kloven en idyllische bossen. Pláátjes, echt. Bovendien biedt het ook een unieke verscheidenheid aan leefgebieden voor planten en dieren. Hier gedijen namelijk soorten die elders al lang geleden zijn uitgestorven en daarom speciale bescherming nodig hebben.

Duitsland zou Duitsland niet zijn als alles lekker helder en duidelijk is aangegeven. De routes zijn voor wandelaars in de hele regio op dezelfde manier gemarkeerd d.m.v. wegwijzers en gekleurde wegmarkering. Maar vergis je niet: soms is het toch wel érg handig een kaartje of wandelboekje bij je te hebben.

Ik heb inmiddels enkele hikes in het gebied gedaan, waarvan ik de leukste in dit artikel met je deel:

Voor de ervaren hiker

Schrammsteine

Sächsische Schweiz - Schrammsteine 1

Sächsische Schweiz - Schrammsteine 4

Sächsische Schweiz - Schrammsteine 2

Sächsische Schweiz - Schrammsteine 3

Een hike naar de Schrammsteine mag niet missen als je de Sächsische Schweiz bezoekt. De Schrammsteine vormen de grootste en meest indrukwekkende rotsformatie van de Sächsische Schweiz. De grillige rotsen rijzen langs de Elbe omhoog tussen Schmilka en Bad Schandau. De kamweg loopt door het ruige landschap. Je komt voortdurend langs nieuwe landschappen. Wanneer je het ene moment door idyllische bossen wandelt, loop je het andere moment weer door een weids veld. De wandeling begint relatief makkelijk, maar wordt met de klim omhoog steeds een graadje lastiger. Wees voor het laatste stuk dus voorbereid op een avontuur met ladders en touwen.

Winterstein

Sächsische Schweiz - Winterstein 4

Sächsische Schweiz - Winterstein 3

Sächsische Schweiz - Winterstein 1

Sächsische Schweiz - Winterstein 2

Vanuit de Neumannmühle begin je aan de relatief makkelijke hike door práchtige bossen, passeer je de mooie Lorenzsteine en klim je opeens ophoog – waar je toch weer ‘verrast’ wordt door laddertjes en andere spannende stukken om de top van de Winterstein te kunnen bereiken. Het is slim überhaupt rekening te houden met het feit dat er vaak grote hoogteverschillen overwonnen moeten worden in dit gebied.

Voor de beginnende hiker

Das Prebischtor

Sächsische Schweiz - Prebischtor

Sächsische Schweiz - Prebischtor 2

Een makkelijke, ietwat toeristische wandeling, maar desalniettemin de moeite waard: de wandeling naar Das Prebischtor, ook wel bekend als de grootste natuurlijke rotsboog van Europa. Prebischtor bevindt zich net over de grens in het Tsjechische stuk – de ‘Böhmischen Schweiz’. Door een combinatie van natuurlijke en chemische verwering van het zandsteen is door de vele duizenden jaren heen deze gigantische ‘rots-poort’ ontstaan. Zoals eigenlijk altijd het geval is: aan een foto kan je niet ‘voelen’ hoe kolossaal groot deze rotsboog werkelijk is. Met eigen ogen zien, dus. Om dit natuurlijke kunstwerk voor de toekomst te behouden, is het niet toegestaan om op of over de Prebischtor te lopen. Maar je hebt diverse prachtige uitzichtspunten om de poort te kunnen aanschouwen. De wandeling er naartoe is bovendien makkelijk. Het is misschien iets toeristisch en kan wat druk zijn, maar het blijft een wonder om te bezichtigen.

Niet te vergeten

De Bastei is de beroemdste rotsformatie van het gebied en moet in ieder geval benoemd worden – helaas schijnt het zo overloaded van toeristen te zijn, dat wij het niet aandurfden onze korte tijd te verdoen aan een hike waardoor we niet ‘één met de natuur’ konden worden, maar overspoeld zouden worden met toeristen. Ben je flexibel, neem dan een kijkje met zonsopgang of -ondergang en bezoek het gebied in een tijd komt waarin er niet zoveel toeristen zijn.

Tip!

Wij verbleven in het prachtige 5-sterrenhotel Hotel Elbresidenz an der Therme – pérfect als je een tripje natuur met ultieme comfort wilt combineren.

Sächsische Schweiz - Hotel

Sächsische Schweiz - Hotel 2

Je kijkt bovendien vanuit het hotel uit op het dal waar de Elbe doorheen stroomt. In het hotel heb je een mooi zwembad en een moderne sauna op de bovenste verdieping. Ook bevindt zich er een “Activ Zentrum” – een handige shop met outdoor artikelen en een helpdesk om alle vragen rondom je gewenste wandelingen zo soepel mogelijk te kunnen laten verlopen. Ze verkopen er diverse wandelboeken en -kaarten – een ideale plek als je ter plekke wilt kijken wat je wilt en kunt doen met de tijd die je er hebt.

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere

Dus: wanneer plan jij je volgende avontuurlijke kleine weekend om de hoek?