Inspirerende zero waste ‘guru’ Bea Johnson kwam dankzij A New Zero, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Opgemärkt, en blog Emma+John naar Amsterdam. Ze gaf een lezing bij Pllek, een unieke locatie gemaakt van geupcyclede containers, en behandelde uiteenlopende onderwerpen. Van een capsule garderobe en zero waste huisdieren, tot het indelen van je koelkast, vliegtuigmaaltijden en de Amerikaanse variant van Marktplaats. Eén ding is zeker: Bea heeft een enorm creatieve en inventieve kijk op het leven en kan haar enthousiasme feilloos overbrengen op de aanwezigen. “For every disposable item, there is a reusable alternative”, aldus Bea.

20170314 bea hr-2554

Het persprogramma voorafgaand aan de lezing – met onder andere een tocht op een 100% duurzame boot via Pure Boats en een etentje bij restaurant Instock, dat zich inzet tegen voedselverspilling – liet zien welke initiatieven er op dit moment al zijn op Nederlandse bodem. Maar ook de grote opkomst (het event was ruim van tevoren uitverkocht!) liet zien dat het zero waste concept leeft in Nederland.

20170314 bea hr-2677

20170314 bea hr-2685

Tijdens deze lezing kwam het minimalistische aspect van Bea’s zero waste levensstijl heel duidelijk naar voren, wat mij persoonlijk erg aanspreekt. Door middel van een powerpoint presentatie gaf Bea ons een kijkje in haar zero waste home. Een huis zonder rommelkastjes of hoekjes. Een huis waarin het gaat om verhalen en ervaringen, in plaats van om spullen. Een huis dat Bea enorm gemakkelijk kan verhuren via Airbnb, terwijl ze mooie reizen maakt met haar gezin (sappig detail: alle vier de familieleden hebben een garderobe die in een kleine rolkoffer past en zijn dus zo klaar voor vertrek als er een tripje op de planning staat! #goals) Een huis zonder prullenbak.  Een huis dat per jaar één weckpot met afval produceert. De rest verdwijnt naar eigen zeggen niet in de prullenbakken van de buren en nee, ze begraaft ook niet stiekem haar afval. Wat ze dan wel doet? Ze weigert wat ze niet nodig heeft, vermindert wat ze wel nodig heeft, hergebruikt wat ze al heeft, recyclet wat ze niet kan hergebruiken of laten repareren en composteert wat er overblijft. Om anderen te laten zien dat een zero waste levensstijl haalbaar is én voldoening geeft, heeft Bea haar gelijknamige boek Zero Waste Home uitgegeven.

20170314 bea hr-2737(1)

20170314 bea hr-2785(1)

Ik ben zelf enorm benieuwd hoe je jezelf een zero waste huishouden (en levensstijl) aanmeet en heb dus besloten haar boek mee naar huis te nemen (nadat ik snel op mijn telefoon even had gecheckt of het boek niet toevallig in mijn bibliotheek beschikbaar was, dat dan weer wel). Maar geen zorgen, als ik hem niet meer nodig heb dan zal ik het boek doorgeven aan een ander die deze manier van leven ook inspirerend vindt!

Na afloop van de lezing was er tevens de mogelijkheid om zero waste benodigdheden aan te schaffen dankzij Tulper en webshop Bag-Again. Denk aan zakjes van biologisch katoen voor groenten, fruit en brood, herbruikbare waterflesjes, shampoo bars en canvas tassen. Zoals Bea al zei, voor alle wegwerpproducten bestaat er een herbruikbare variant.

Je kunt heel veel tips en inspiratie vinden op Bea’s website. Ook kun je op haar website een handige bulk winkel applicatie vinden. Zo kom je er snel achter waar je bij jou in de buurt verpakkingsvrij kunt winkelen! Meer tips voor zero waste in Nederland vind je op de blog Emma+John.

Spreekt het concept van zero waste en/of minimalisme jou ook aan? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Iris is freelance tekstschrijver voor bedrijven die zich bezighouden met duurzaamheid. Ook deelt ze op haar blog verhalen over haar eigen reis naar bewuster, natuurlijker en duurzamer leven. Dit jaar is zij in Nederland, maar vanaf volgend jaar verhuist zij met haar vriend naar Portugal om daar een eigen eco-project op te zetten. Je kunt haar volgen via haar blog, Instagram, Facebook, Pinterest en Twitter.

© Fotografie Groen voor Emmajohn.nl