De winter is in aantocht. De dagen zijn korter, de temperatuur daalt tot het vriespunt en de laatste blaadjes worden uit de bomen geblazen. Het groen om mij heen verandert in een grauwer landschap. De kaarsjes worden ontstoken en de braadpan gevuld met erwtensoep. Of ik het nu wil of niet: mijn Amsterdam bereidt zich voor op haar winterslaap. Terwijl ik met mijn fiets slalom om de verregende wegen, gaan mijn gedachten uit naar het liefelijke Groningen. Hoe zal het daar nu zijn? In het hoge noorden?
Deze stad stond bij mij vooral bekend om haar aardbevingen en de vele ontgroeningen bij de studentenverenigingen. Toch heeft Groningen onlangs aan mij bewezen zoveel meer in haar mars te hebben. Dit begint eigenlijk al bij de drie uur durende treinreis vanuit Amsterdam: de omgeving wordt groener, mijn medereizigers rustiger en de uitzichten meer verlaten; alsof je de stilte haast kunt aanraken. Een beter begin van een kleine, binnenlandse stedentrip is er eigenlijk niet, toch?
Op uitnodiging van het groene collectief Groener Groningen, ging ik met een team van bewuste avonturiers op jungletocht en bezochten we de meest hartverwarmende plekjes in de stad: plekken waar menig vegetariër, veganist of vintage-hunter zijn of haar oerhart kan ophalen. Dit alles was zorgvuldig samengesteld door de ondernemers van Groener Groningen. Een nieuw, online platform waar je in no time de meest toffe, groene hotspots op het gebied van eten, kleding en slapen in Groningen kunt vinden.
Ik geef je vette (uh, healthy) redenen waarom het gras in Groningen vele malen groener is dan elders in het land!
M[V]EGA LEKKER
Geen ongezonde Albert Heijn-hap voor de studenten uit Groningen. Hier doet het merendeel boodschappen bij de Vegan Super, dé veganistische buurtsuper waar je voor een gangbare prijs verantwoorde producten in huis haalt. (Helaas inmiddels gesloten, red.) Combineer dan ook zeker een plakje veganistische kaas of ham met een versgebakken broodje van de sfeervolle bakkerswinkel Baq. (Tip der tips: maak een tosti.) Deze winkel werkt alleen samen met lokale producenten. Zo komt het graan (spelt, rogge, tarwe en haver) van Drentse boeren.
Mocht je by the way nog helemaal een groentje zijn in vegetarisch of veganistisch eten: bij het Feel Good café in de Oude Kijk in ’t Jatstraat wordt bewezen dat dit dieet totaal niet saai hoeft te zijn. Een bonenburger met wortelchips? Een fruitige açai bowl? Een rijk gevulde champignonsoep? Probeer maar eens met een slecht humeur dit pareltje te verlaten! Ook word je blij van de menukaart van de veganistische saladebar Herbivoor. De kaart verschilt per dag, omdat de gerechten op het seizoen zijn afgestemd. Hobbel daarom even langs voor een kijkje in de groene keuken en haal dan meteen een gezonde afhaal voor de (trein)reis richting huis.
Foto: Sven Flier
VINTASTISCH
Er bestaat niks lekkerder dan uren struinen op een markt. Een plek waar een stad voor mij een gezicht krijgt, is wanneer ik mijn handen laat strelen door rekken vol vintage- en tweedehandskleding. De prachtige kledingwinkel Stardust, een begrip in Groningen, bedacht daarom Klein Berlijn. Twee keer in het jaar wordt de Vismarkt omgetoverd tot een waar vintage walhalla waar zowel inwoners als toeristen (zoals ik) op afkomen. Mocht vintage toch niet helemaal jouw ding zijn: er staan ook zalige foodtrucks en er spelen bandjes voor dé ultieme weekendsfeer. Check de agenda van Klein Berlijn hier om de volgende editie niet te missen.
Niet getreurd als Klein Berlijn nog even uitblijft trouwens. In de tussentijd kun je je goed vermaken bij een winkel als Kokotoko, waar eerlijke waar wordt verkocht. Mocht je hieraan twijfelen, vraag dan zeker oprichtster Amber voor een toelichting. Niemand kon namelijk beter aan mij uitleggen hoe belangrijk het is om deel uit te maken van iets als Groener Groningen. “Soms kun je je namelijk best een beetje alleen voelen in het groene denken”, aldus Amber. Naast haar grote aanbod ‘van boeken tot broeken’, kun je ook terecht voor een net zo eerlijke, persoonlijke kleuranalyse. Bewaar zeker nog wat extra centjes wanneer je een bezoek brengt aan Holtbar. In deze winkel slaag je met gemak voor een cadeautje en plof je naderhand op de bank neer voor een heerlijke lekkernij (die in het gunstige geval ook nog is gemaakt door de moeder van oprichtster Jacobien).
Foto: Sven Flier
GREEN PARADISE
Tegenwoordig boeken we met gemak een slaapplek via AirBnB. Maar waarom zou je niet een keer iets anders proberen? Boek een bed bij het geweldige en creatieve Rebel Rebel Hostel: het allereerste container-hostel in Groningen. Voor nog geen 17,50 euro slaap je nèt iets buiten het stadscentrum op een verlaten industrieterrein. De aankleding van de containers is minimaal, alles lijkt bij elkaar geraapt, maar het klopt helemaal bij de vintage-uitstraling. Veel studenten die geen kamer kunnen vinden in de stad, huren tijdelijk een bed, wat zorgt voor veel avondjes (internationale) gezelligheid rondom het kampvuur. Juist omdat het hostel zo verlaten ligt, heerst er zowel een oase van rust én drukte.
Is een hostel niks voor jou? Een bezoekje aan de nabijgelegen Wolkenfabriek (heerlijk voor hippies zoals wij), is ook een must do! Bij dit ‘wolk-in’ restaurant geniet je van een goede winterse hap met live muziek.
Zie je al groen van jaloezie? Nou, ik wel hoor! In Amsterdam krioelt het van de groene tentjes. Toch mis ik bij vele hiervan het ‘waarom’-gevoel. Wordt er een trend gevolgd? Of wil de eigenaar daadwerkelijk een boodschap meegeven? De initiatieven die ik in Groningen heb mogen zien, geloof ik stuk voor stuk. En juist dat maakt het platform Groener Groninger sterk. Iedere groene, aangesloten ondernemer voelt zich hierin gehoord, (h)erkend en begrepen. Juist met dat gegeven kunnen zij samen de wereld een beetje groener, gezonder en duurzamer maken. Want dat maakt ons in the end allemaal gelukkiger.
Deze ondernemers horen ook bij Groener Groningen:
- Plukn – de weg naar een compleet zelfvoorzienende samenleving
- Beeton – online en offline verzamelplaats voor groene denkers
- PolyWolves – duurzame streetwear
- Sven Flier – zeer talentvolle en jonge fotograaf
- Kim Buining – blogt en vlogt graag, maar minimaliseert nog liever
- Nomat Yoga – van de eerlijke en lieve yoga docente Marianne Willems (op de foto hieronder!)
Dit artikel is geschreven door Xantoucha, een wild spirit die het liefst rondrent door open bloemenvelden en nachtelijk picknickt onder een sterrenhemel. Haalt graag frisse neuzen en komt bij van de dag met een goed boek en erwtensoep. Denkt met liefde groen, maar wil het wel leuk houden. Volg hier meer van haar avonturen!
Meer Hippie Hotspots ontdekken? Klik hier!
Ook leuk: 5 x Zwolle en Hasselt in emotie en 5 x Hippie Hotspots in Tilburg