Begin februari logeerde ik een weekend bij een vriendin in Kopenhagen. Het was mijn tweede keer daar en ik weet niet wat het is, maar ik voel me enorm op mijn gemak in deze stad. Het voelt als thuis; als Amsterdam. Op elke hoek zit wel een leuk koffietentje, ’s avonds staan de knusse cafés vol, voedsel is er gezond en ecologisch verantwoord en de tweedehands kledingmarkten zijn als een snoepwinkel. Kopenhagen is voor mij eigenlijk de net-iets-betere-versie van Amsterdam. Mensen zijn net iets vriendelijker, iets knapper, iets beter gekleed, iets opener en iets bewuster. Verder lijken ze intens van het leven te genieten en gaat alles op een heerlijk tempo. Een nadeel is dat alles er megaduur is, maar gelukkig hebben ze Deense Kronen – dan heb je toch wat minder door dat 40 kronen (zo’n 5 euro) voor je koffie eigenlijk f*cking veel is. Desalniettemin: Kopenhagen is zeker een bezoekje (of meerdere) waard! Hier een aantal tips die mijn weekend kleur gaven…

Duurzaam reizen - banner

Life is like riding a bicycle; in order to keep your balance, keep on moving”

1. Huur een fiets

Kopenhagen is al meerdere malen uitgeroepen tot ‘s werelds beste fietsstad en de vele fietspaden brengen je naar alle mooie plekken in Kopenhagen. Het fijne is dat de fietspaden ook nog eens veel breder zijn dan in Nederland, dus geen ongeduldige auto’s in je wiel. Laat echter wel je stadse fietsgewoonten thuis, want Denen stoppen netjes voor de stoplichten en houden zich in principe gewoon aan de verkeersregels.

2. Scoor vintage behangrollen

Het centrum van Kopenhagen is overzichtelijk en je vindt er talloze winkels en koffietentjes. Natuurlijk is er zoals in elke stad een grote winkelstraat, maar juist de achterstraatjes zijn leuk. Retro Villa zit in zo’n straatje. Ga hier zeker heen en laat je verwonderen door de talloze vintage behangrollen. Ze hebben echt honderden verschillende prints, de ene nog leuker dan de andere. Een keuze maken is dan ook eigenlijk een onmogelijke opgave. Gelukkig biedt de winkel volop inspiratie voor leuke dingen die je kunt behangen. En ter plekke besef je je ineens dat de muur, kruk of kast in jouw huis toch ook echt beter zou worden van zo’n leuk behangentje… Dus wees gewaarschuwd!

Travel Tips Kopenhagen 1

3. Drink koffie bij Kompa’ 9

De knusse koffietent Kompa’ 9 serveert biologische koffie, diverse verse theetjes, typische Deense en gezonde ontbijt/lunch opties en heerlijke zelfgemaakte taarten en koeken. Het is ingericht met lange tafels waardoor een praatje zo gemaakt is. De WC is buiten in het ‘tuinhuis’ en is al net zo knus als dat binnen, alleen: be prepared voor koude billen in de winter.

Kompagnistræde 9, Kopenhagen

Travel Tips Kopenhagen 7

4. Breng een bezoekje aan Torvehallernekbh

Bezoek de grootste markthal: Torvehallernekbh van Kopenhagen voor lunch, een goed glas wijn of gewoon omdat het er heerlijk is. De Torvehallerne bestaat uit twee grote glazen hallen gevuld met meer dan zestig marktkramen. Ze streven hier naar diversiteit en kwaliteit en je kan er terecht voor zowel lokale als buitenlandse producten. Alles is er vers, doet het water in je mond lopen en wordt geserveerd of verpakt met een grote glimlach.

Frederiksborggade 21, Kopenhagen

Travel Tips Kopenhagen 2

5. Geniet van het drukke, maar ontspannen avondleven

De avonden in Kopenhagen bruisen. In de wijken Vesterbro en Nørrebro zijn veel gezellige en trendy cafes en restaurants te vinden. Wij gingen naar het hippe Kødbyen district, wat letterlijk meat city betekent. Nou klinkt dat een vegetariër, zoals mijzelf, niet direct aantrekkelijk in de oren, maar het is niet wat het lijkt. Je kunt het vergelijken met het Meatpacking district in New York – heb ik me laten vertellen – waar een gebied vol vleesverwerkingsbedrijven is omgetoverd tot een hippe uitgaansspot waar 24/7 wat te doen is. Zo ook in Kødbyen. Diverse restaurants, cafés en clubs zijn op het industriële terrein gevestigd in pakhuizen of voormalige slachthuizen. Hipsters, locals, expats en toeristen; iedereen komt er, wat de sfeer gezellig en uitbundig maakt. Wij aten de meest heerlijke pizza die ik in tijden gegeten heb bij Mother. Los van het feit dat de topping gewoon onweerstaanbaar smaakvol was, werd ik vooral heel blij van de biologische zuurdesembodem. Mother slaagt erin om een pizza om te toveren tot echt ‘good food’ dat gemakkelijk verteerbaar is. En waar je bij pizza vaak de korst laat voor wat het is omdat het zo machtig is, is de chewy zuurdesemkorst echt een genot zo lekker! Kom op tijd of reserveer, want het zit hier elke avond vol. Wachten bij Mothers is overigens totaal geen ramp, aangezien dat kan in de kleine ruimte ernaast met een bar waar ze met liefde cocktails voor je bereiden. Je hoort mij niet klagen!

Mother: Høkerboderne 9, Kopenhagen

Travel Tips Kopenhagen 5

6. Drink cocktails

Cocktails is sowieso iets dat ze in Kopenhagen waarderen. En tijdens een happy hour zijn ze ook nog best betaalbaar. The Jane schijnt met haar authentieke inrichting van grote leren stoelen, boekenkasten, haardvuren en geheime deuren, een te gekke cocktail bar (en club) te zijn. Helaas stonden wij, zonder verklaarbare reden, op zaterdag voor een dichte deur. Gelukkig zijn er genoeg andere cocktail-, bier- (ga naar Mikkeler!) of wijnbars om de avond door te brengen.

The Jane; Gråbrødretorv 8, Kopenhagen
Mikkeler: Viktoriagade No. 8 B-C, Kopenhagen

7. Een perfecte zondag met yoga

We begonnen onze zondagochtend met een Vinyasales bij de Hamsa Yoga Studio. De studio is ruim, licht en er heerst een serene sfeer.  Er worden Hatha- en Vinyasalessen gegeven, die vanuit de traditionele yogafilosofie worden opgebouwd (tenminste, dat deed onze docente Hrönn). Voor Astangafans: even verderop in de straat zit een Astangastudio die ook heel erg fijn schijnt te zijn.

Ravnsborggade 19, Kopenhagen

Travel Tips Kopenhagen 4

8. Ga uitgebreid brunchen

Brunchen op zondag is populair onder Kopenhagenaren. Iedereen doet het, dus wij ook. Nog in ons yogakloffie ploften wij neer aan een tafel bij Kalaset; een populaire plek onder de locals. Kalaset heeft met alle verschillende tafels en stoelen en ouderwetse radio’s aan de muur een ware vintage look. Een brunch in Kopenhagen is niet even zomaar een simpel broodje eten, vaak kan je kiezen uit verschillende plates met allerlei lekkers. Die van ons lag vol met muesli, yoghurt, fruit, huisgemaakt brood, humus en nog veel meer. Een kop koffie en sap komt erbij en zelfgemaakte jams en chocopasta kan je bij de bar halen. Kalaset heeft verschillende vegetarische en vegan opties en er zijn ook pancakes (chocolade/banaan, blueberry/maplesiroop…) die er goddelijk uitzagen!

Vendersgade 16, Kopenhagen

Travel Tips Kopenhagen 6

9. Bezoek de loppemarked

Als afsluiter gingen we naar een loppemarked. De zogenaamde loppemarked is het helemaal in Kopenhagen en zoals ik al zei zijn deze tweedehandsmarkten als een snoepwinkel. Ik ben gek op de Scandinavische stijl, zowel qua kleding als qua interieur. De kwaliteit is vaak goed en het is basic maar stijlvol, en tegelijkertijd uniek. Het nadeel is dat de Scandinavische kledingmerken ook vaak prijzig zijn, dus lang leve de loppemarked. Scandinavische merken kan je hier voor een prikkie scoren. Jij blij naar huis en je zorgt er ook nog eens voor dat kleding niet onnodig wordt weggegooid; win-win lijkt me! Elk weekend is er wel ergens in Kopenhagen een loppemarked, dus sla de dure winkels over en struin de tweedehandsmarkten af.

Je kunt op deze site handig de eerstvolgende loppemarked vinden.

Travel Tips Kopenhagen 3

Veel plezier! 🙂 En laat me vooral jouw hotspots in Kopenhagen weten, want dat ik er nog een keer terugkom is één ding dat zeker is!

-X- Maike

Duurzaam reizen - boek - Zoë van Liere

Ook leuk:

Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.