Tried & Tested // Natuurlijke menstruatiesponsjes

Alle Moderne Hippies die niet houden van menstruatiepraat: nu is de tijd om weg te klikken!

Voor degenen die er nog zijn: graag wil ik een recente ontdekking met jullie delen waar ik zelf veel baat bij heb gehad, namelijk natuurlijke menstruatiesponsjes.

Menstruatiesponsje 1

Eigenlijk is het gek dat natuurlijke menstruatiesponsjes niet bij meer vrouwen bekend zijn en gebruikt worden, want het gebruik van natuurlijke sponzen voor de menstruatie is van oudsher eigenlijk heel logisch, makkelijk en veilig (en dan heb ik het nog niet eens over comfort en duurzaamheid, twee andere belangrijke voordelen mijns inziens).

 Voordat ik de menstruatiesponsjes begon te gebruiken, combineerde ik een menstruatiecup met tampons. Maar ik heb nooit echt aan de cup kunnen wennen: ik voelde hem zitten, vond het inbrengen en verwijderen niet altijd even gemakkelijk en ik heb meerdere keren meegemaakt dat de cup ’s nachts lekte, bij twee verschillende merken. Vandaar dat ik daarnaast toch altijd teruggreep naar tampons, wat minder milieuvriendelijk is. Maar die tijd is nu voorbij! Want nu zijn er de menstruatiesponsjes.

 De natuurlijke menstruatiesponsjes die ik gebruik zijn ethisch geoogst uit de Mediterraanse Zee en ongebleekt. Natuurlijke sponzen zijn bovendien:

  • 100% natuurlijk
  • Biologisch afbreekbaar
  • Van nature antibacterieel en hypoallergeen
  • Zeer absorberend
  • Duurzaam (sponzen groeien namelijk terug nadat ze zijn gesnoeid en zijn dus een hernieuwbaar product)
  • Herbruikbaar
  • Makkelijk in gebruik
  • Budgetvriendelijk
  • Comfortabel

Menstruatiesponsje 3

Ik gebruik de sponsjes nu twee maanden (goed om te weten: een sponsje gaat zo’n zes maanden mee bij maandelijks gebruik) en ik vind het echt een uitkomst. Omdat de menstruatiesponsjes zacht zijn en zich vormen naar je lichaam, voel je ze niet zitten. Je kunt de sponsjes eventueel bijknippen als ze te groot zijn. Ze absorberen zeer goed en je kunt er gemakkelijk een aantal uur mee vooruit. Door de sponsjes uit te spoelen onder de kraan en goed uit te knijpen kun je ze direct opnieuw gebruiken. Na je menstruatie kun je de sponsjes het beste grondig reinigen door ze te laten weken in appelcider azijn of natrium bicarbonaat (baking soda). Tip: voeg een paar druppeltjes tea tree olie toe voor het desinfecteren.

Al met al maken de sponsjes mijn menstruatie een stuk comfortabeler en zorgelozer, wat veel vrouwen heel wat waard is tijdens de minst fijne dagen van de maand! Ik heb mijn menstruatiecup inmiddels de deur uit gedaan, vanaf nu alleen nog menstruatiesponsjes voor mij! En mijn THINX period panties natuurlijk, een fijne extra zekerheid en uitkomst voor de lichtere dagen.

Menstruatiesponsje 2

Ik heb mijn menstruatie sponsjes (twee stuks voor €14,95) gekocht bij Priscilla van Natuurlijk een gezonde huid.  

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie ervaringen met de menstruatiesponsjes!

Liefs, Iris

Welkom in de Natuurlijke Schoonheidssalon! In deze rubriek vind je tips en reviews over natuurlijke, biologische, dierproefvrije en/of vegan cosmetica en verzorgingsproducten. Meer lezen in de Natuurlijke Schoonheidssalon? Klik hier.

Je kunt Iris persoonlijk volgen op mijn blog, Facebook, Twitter en Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.

25 reacties

Conny -

Ik heb de organicup besteld een paar keer gebruikt. Het inbrengen ging makkelijker als ik dacht, ik voelde hem ook niet, maar het eruit halen was paniek.. Het lukt net.. Ik dacht dat het gewoon moest wennen, maar dit had ik iedere keer… Dus voordat ik weer iets anders probeer wil ik eerst zeker weten dat het eruit halen niet weer dezelfde paniek oplevert!

Jessica -

Hi,

Bedankt voor je verhaal, ik wil deze ook gaan gebruiken maar, hoe “verschoon” je als je ergens bent?

Anna -

Wat leuk om te lezen over de sponsjes.ik werkte in de jaren 70 in een ouderwetse drogisterij,waar ze ook natuursponsen verkochten. Ze verkochte ook mini sponsjes… die waren voor bepaalde dames zei mijn baas. De dames van plezier.haha zo konden ze gewoon door werken tijdens het ongesteld zijn..

Kiki -

Hoi! Nou hier had ik nog nooit van gehoord, maar gaaf! Ik sta op het punt om mijn eerste cupje te bestellen, maar wellicht geef ik dit ook een kans al vind ik het wel iets spannends, zo’n sponsje. Ik lees wel veel over TSS door pluisjes van tampons. Laten de sponzen helemaal zero sporen achter? Of bestaat hierbij ook de kans op TSS? (of moeten we het dan Spons shock syndrome noemen hahaha!) En zuigt de spons ook het normale vocht van de slijmvliezen op zoals tampons dat doen?

Jacqueline -

Ethisch geoogst bestaat echt niet hoor. Kijk deze uitzending van Keuringsdienst van Waarde maar eens.

https://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde/17

Jetske -

Duw je het sponsje zodanig ver dat je ‘m niet meer ziet? En krijg je ‘m er dan nog gemakkelijk uit? Ik vind dat een beetje spannend, merk ik…

Iris -

Hi Jetske! Snap dat je het spannend vind, het is even proberen! Ikzelf breng hem net zo diep in als ik een tampon in zou brengen (dus tot je hem niet meer voelt). Als je hurkt en een beetje ‘kracht zet’ dan komt hij iets omlaag en kun je hem pakken met twee vingers. Ik heb hier echt geen moeite mee, terwijl de cup inbrengen en eruit halen echt een RAMP was voor mij, iedere keer weer. Ik denk omdat de spons in tegenstelling tot de cup zich niet vacuüm zuigt en je meer grip hebt, dat het makkelijker gaat. Ben benieuwd naar je ervaringen!

Saskia -

Dankzij jullie post ben ik he-le-maal om!!!
Ik heb ze de afgelopen menstruatie-dagen gebruikt en ik ben er zo ontzettend tevreden mee! Echt waar, ik had ze jaaaaren geleden al moeten hebben!
Jeetje, als ik me nu bedenk hoeveel tampons ik in de loop der jaren wegggegooid heb! Daar voel ik me nu wel schuldig over, maar goed, ik ben om en vanaf nu hoef ik na de menstruatie niks meer weg te gooien, ik maak de sponsjes goed schoon en hang ze te drogen. Mooier kan niet vind ik.
Dus….. bedankt moderne hippies!! Mijn menstruatie is nu minder erg dan voorheen!

Iris -

Ah wat fijn!! Zo denk ik er dus ook over, vandaar dit positieve blogartikel over mijn ervaringen:)

Yanina -

Ik had nog nooit gehoord van deze sponsjes!
Sinds kort gebruik ik de mooncup, een merk van menstruatiecups, waar ik zelf heel tevreden van ben.
Vooral omdat ik vaak ‘lekkende’ tampons had en er nu ook zeker van ben dat er niet onnodig chemicaliën in mijn lichaam komen.
Ik wil de sponsjes zeker proberen!
Zijn de de eerste keren dat je ze inbrengt meer absorberend dan na 6 maanden?

Iris -

Hi Yanina! Excuses voor mijn late reactie! Wat fijn dat je tevreden bent over de cup. Ikzelf kon er echt niet aan wennen, ik vond het behoorlijk oncomfortabel en lastig in te brengen en te verwijderen. Ik ben meer een sponsjes liefhebber haha. Ik heb niet gemerkt dat de mate van absorberen afneemt van de sponzen na langer gebruik. Zolang je ze goed uitknijpt voor je inbrengt kunnen ze echt veel hebben!

Cornelia -

Kun je er ook mee zwemmen?

Iris -

Ik heb deze reactie helemaal niet meer gezien! Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik het niet weet en nog niet heb uitgeprobeerd. Het lijkt mij dat je wel kunt zwemmen, maar daarna de spons meteen moet uitspoelen, uitknijpen en opnieuw inbrengen. De spons zal zich natuurlijk volzuigen met water en geen bloed meer kunnen opnemen.. Maar ik denk dat het een kwestie is van proberen!

Lidia -

Dat klinkt goed. Ik heb alleen net de organic cup besteld. Ik voelde hem ook zitten, maar dacht dat ik misschien nog moest wennen..😕

Iris -

Hi Lidia! Het is denk ik voor iedereen anders, misschien went het nog! Ik vond het zelf persoonlijk echt veel te veel discomfort waar ik helemaal geen zin in had tijdens mijn menstruatie! Misschien kun je beide proberen en zien wat goed voelt voor jou? :)

Iris -

Wooow, ga ik zeker eens proberen! 😀

Iris -

Ben benieuwd naar je ervaringen! :)

Claire -

Wat interessant Iris! Hoe lang kan je die spons erin laten zitten? De gehele dag of net als met een tampon 4-8 uur? Wel lijkt het me naar als je hem moet verschonen in een openbaar toilet. Maar dat heb je met de Lady Cup natuurlijk ook…

Iris -

Hi Claire! Je kunt de spons ook 4-8 uur gebruiken, net als een tampon. Maar ik heb het idee dat de spons wel meer absorberend vermogen heeft, ik hoef hem minder vaak uit te spoelen dan dat ik een tampon wissel! En ja, openbare wc’s is net als met de menstruatie cup niet altijd even handig, ik zorg altijd dat ik een flesje water in mijn tas heb dan lukt het altijd wel!

Mariëlle -

De lady cup, oké, die kende ik nog. Die heb ik laatst aangeschaft en ik ben wel tevreden tot nu toe. Dit!? Wow, dat kende ik niet haha! Ik weet niet of ik dit wel wat zou vinden hoor!

Iris -

Hi Mariëlle! Ik had dit zelf eerst ook, van huh?! Maar een sponsje bevalt me echt véél beter dan een cup. Het is natuurlijk ook iets persoonlijks, maar wellicht kun je het ooit een kans geven!

Manja -

Ik heb deze ook lang geleden gebruikt, maar vind zelf de cup fijner (gezien ik die nu al denk ik 8 jr gebruik). Het verwijderen van de spons vond ik niet zo makkelijk, had er wel een touwtje aan gemaakt, maar dan nog, niet mijn ding.

Iris -

Hi Manja! Grappig! Ik heb dat juist met de cup. Die zuigt bij mij vacuüm en dan kreeg ik hem echt met geen mogelijkheid eruit! De spons heeft dit niet. Als je gehurkt gaat zitten en een beetje ‘kracht’ zet komt hij er direct uit en kun je hem makkelijk pakken. Een touwtje met de spons lijkt mij eerlijk gezegd niet zo handig! Maar fijn dat de cup bij jou wel bevalt! Ik heb het echt ruimschoots een kans gegeven (3 merken, bijna 2 jaar) maar het werkte voor mij echt niet!

Hanneke -

Ik dacht eerst ‘je gebruikt het als een soort van maandverband’, maar nadat ik doorklikte naar de website waarnaar je verwees, kwam ik er achter dat je het sponsje dus inbrengt als een tampon. Het leek me zo groot, vandaar waarschijnlijk het misverstand.
Ik gebruik nu de menstruatiecup. Ik ben grotendeels zeer, zeer tevreden over de cup. Het probleem ligt echter in de eerste twee dagen van mijn menstruatie tijdens de nacht. Dan heb ik vrijwel altijd last van lekkage en moet ik dus alsnog weer iets extra’s gebruiken. Kom je met zo’n sponsje wel ‘de nacht door’? Wat is jouw ervaring hiermee Iris?

Iris -

Hi Hanneke! Even wennen aan het idee misschien, haha;) En ja ik snap je punt, ik ben zelf ook de eerste nacht/twee dagen het meest heftig ongesteld en moest altijd mijn bed uit ‘s nachts. De cup lekte vaak door wat ook niet echt handig was! De spons gaat helemaal goed tot nu toe! Ik red het de hele nacht ermee en heb daarbij een period panty voor het geval dat! En dat de spons op de foto groot is klopt! Deze had ik nog niet gebruikt, dus die heb ik gefotografeerd. De andere is kleiner, deze ga ik nog wat bijknippen!

Reageer ook