Nanda van Aalst vliegt vaak solo het avontuur tegemoet om meer over de wereld en zichzelf te ontdekken. Met in haar ene hand een camera en in de andere hand een pen, legt zij haar ervaringen en inzichten vast. Ze jaagt haar dromen na en hoopt anderen te inspireren om hetzelfde te doen. 

Zonnestralen weerkaatsen op de azuurblauwe oceaan. De lucht kleurt roze bij het ontwaken van de dag. Ik rijd op één van de mooiste kustwegen ter wereld. Mijn raampje is open en ik voel hoe de wind knopen in mijn haren legt. Wanneer ik naar rechts kijk heb ik uitzicht op de donkerblauwe oceaan die omringd wordt door groene bergen. Ineens zie ik een grote staart uit het water komen. Ik parkeer mijn auto in de berm en tien minuten lang geniet ik van een prachtig schouwspel van spelende walvissen, om daarna de weg naar mijn werk te vervolgen.

moderne hippies tips wonen werken buitenland 001

Wonen en werken in het buitenland is een unieke ervaring. Op mijn twintigste vertrok ik een half jaar naar Kaapstad om voor een documentaire productiemaatschappij te werken. Nu, acht jaar na die eerste ervaring, ben ik net terug na een half jaar in India gewoond en gewerkt te hebben. Het zette mijn leven op z’n kop en opende mijn ogen voor de schoonheid van een andere levensstijl en cultuur dan wat ik gewend ben in Nederland. Wonen en werken in het buitenland is anders dan met je backpack hostels en bezienswaardigheden afreizen. Je staat op een andere manier in verbinding met de mensen en de omgeving. Het is een grote stap om te zetten, maar het is het meer dan waard. In dit artikel geef ik je 5 tips om de droom van wonen en werken in het buitenland te realiseren.

Tip 1: Zet de eerste stap

Veel mensen dromen ervan, maar daar blijft het vaak bij. Het kan misschien overweldigend aanvoelen en je hebt geen idee waar te beginnen. Ik krijg regelmatig de vraag: ‘Hoe is het jou gelukt?’  Het belangrijkste is om die eerste stap te zetten. Als je niets doet, dan gebeurt er ook niets. Werk in het buitenland wordt je niet in de schoot geworpen, dus je zult zelf hard op zoek moeten. Gooi je angsten en twijfels overboord en begin met het zoeken naar een baan. Probeer niet in zeven sloten tegelijk te lopen, maar bekijk het one step at a time.

moderne hippies tips wonen werken buitenland 002

Tip 2: Behoud een open mind

Misschien heb je al een idee in welk land je wilt werken en wat voor werk je graag zou willen doen. Dat maakt de zoektocht een stuk gerichter. Je kunt ook nadenken over het soort bedrijf waar je graag voor zou willen werken en wereldwijd op zoek gaan naar iets dat aansluit bij jouw wensen.

Mijn wens was dat ik voor een klein en mindful bedrijf wilde werken, waarbij ik de mogelijkheid zou hebben om te surfen en yoga te beoefenen. Ik heb via Google op de woorden ‘surf and yoga’ gezocht en zag mezelf al op een tropisch strand in Costa Rica zitten. Dat het me in India zou brengen had ik nooit verwacht. Het was een land dat ver onderaan mijn lijstje bungelde. Dat je in India fantastisch kunt surfen, wist ik niet eens. Toch sprak het bedrijf dat ik daar vond me het meest aan en besloot ik de gok te wagen. Tot op de dag van vandaag ben ik dankbaar dat ik een open mind in mijn zoektocht heb gehouden!

moderne hippies tips wonen werken buitenland 004

Tip 3: Open sollicitaties

In Nederland belandt je open sollicitatie waarschijnlijk regelrecht in de prullenbak, maar wanneer je in het buitenland solliciteert zijn open sollicitaties een goede optie. Vooral als je op een baan solliciteert die seizoenswerk is. Mijn gouden tip is om aan het begin van een seizoen te solliciteren naar een baan voor het volgende seizoen. Je zult één van de eerste zijn die zichzelf aanbiedt voor werk en daardoor wordt je kans vergroot.

moderne hippies tips wonen werken buitenland 005

Tip 4: Check de arbeidsvoorwaarden

Yes, je hebt een baan gevonden! Je stuitert waarschijnlijk van enthousiasme. Ik heb zelf nogal de neiging om in mijn enthousiasme alles door een roze zonnebril te bekijken en mijn eigen sprookjeswereld te creëren. Daardoor verlies ik de realiteit uit het oog, zie ik dingen over het hoofd en lees ik de kleine lettertjes niet goed. Check altijd je arbeidsvoorwaarden en maak duidelijke afspraken met het bedrijf waar je voor gaat werken. Wanneer je een laag salaris krijgt, horen daar dingen tegenover te staan, zoals gratis verblijf, eten en andere privileges. Wees niet bang om te onderhandelen en je uit te spreken wanneer dingen anders blijken te zijn dan afgesproken.

moderne hippies tips wonen werken buitenland 006

Tip 5: Geef jezelf tijd

De laatste weken voor je vertrek zullen behoorlijk heftig zijn. Je staat bol van de spanning, enthousiasme, verwachtingen, twijfels en angst. Alles giert door je lichaam heen en dan zijn er ook nog je vrienden en familieleden die hun emoties op je los laten. Het klinkt misschien cru, maar ik vind het altijd een grote opluchting om langs de douane te zijn en eindelijk écht aan mijn avontuur te kunnen beginnen.

De eerste weken kunnen overweldigend aanvoelen. Er komt zo veel op je af: een nieuw land, een nieuwe cultuur, een nieuwe baan, een nieuw huis, nieuwe mensen. Geef jezelf tijd om te wennen en sta er voor open dat waarschijnlijk niets is zoals thuis en dat dat oké is.

In die eerste weken heb ik nog dagelijks contact met Nederland. Ik ben druk met iedereen appen en skypen en klamp me vast aan alles dat oud en vertrouwd is. Uiteindelijk merk ik dat de hoeveelheid contact met Nederland me tegenhoudt om echt te gronden in mijn nieuwe leven. Het trekt me te veel terug naar wat ik achter heb gelaten in plaats van dat het me stimuleert om iets nieuws te creëren. Natuurlijk is het goed en fijn om contact te onderhouden met je geliefden, maar zorg dat je een goede balans vindt. Je bent een nieuw leven aan het creëren, dus maak daar tijd en ruimte voor.

moderne hippies tips wonen werken buitenland 007

moderne hippies tips wonen werken buitenland 008

Ik hoop dat deze tips je helpen om het te gekke avontuur van wonen en werken in het buitenland aan te gaan. Je kunt tientallen argumenten bedenken waarom je het niet kunt of moet doen. Luister niet naar je angst, maar naar je hart. Dat is je beste raadgever!

Deze al gelezen? Tips voor beginnende digital nomads en  Reizen met weinig geld: de tips en tricks.
Meer  reisartikelen vind je hier!

Je kunt Nanda persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.