Foto: Larissa Nijholt

Even je huis uit, de stad ontvluchten en je batterij opladen in de natuur. Het perfecte moment om je gedachten te ordenen, tot rust te komen en jezelf te resetten. De frisse buitenlucht heeft een helende werking.

Je bent je er vast wel van bewust dat je energie krijgt van de natuur. Ik kwam alleen niet veel verder dan wandelen of fietsen. Toch merkte ik dat mijn drang om zo nu en dan de stad te ontvluchten alsmaar meer werd. Daarom zocht ik naar alternatieve vormen om op te laden in de natuur. Inmiddels heb ik drie nieuwe redenen gevonden om de stad te ontvluchten!

Barefoot walking

Oftewel: wandelen op blote voeten. Ik nam deel aan een oerwandeling van Under the Appletree. Vroeg in de ochtend liep ik op blote voeten anderhalf uur lang over (on)verharde wegen, grasland en bospaden. Als je dat niet gewend bent, voelt het in het begin wat onwennig. Je wordt je er bewust van dat voeten heel gevoelige lichaamsdelen zijn. De verschillende ondergronden en de frisse buitenlucht prikkelen je zintuigen enorm. Daardoor zit je minder in je hoofd en meer in je lichaam. Superontspannend!

Ook merk je het effect van schoenen op ons gestel. Niet alleen zorgt het voor demping, je lichaam wordt ook sterk gecorrigeerd. De mens staat van nature in het lood en het dragen van schoenen beïnvloedt niet alleen onze houding, maar ook de afwikkeling van de voeten. Veel klachten zoals doorgezakte enkels, rugpijn en stress kunnen we voorkomen als we vaker op blote voeten te lopen.

Door met je voeten direct contact te maken met de aarde, raak je meer gegrond. Het is een eenvoudige manier om te ontspannen. Ik ga het ook in de stad een kans geven! Doe je mee?

moderne hippies x opladen in natuur 5
Foto: Ruth Wilgenhof

Yoga in de natuur

Yoga in de natuur zie je vaak voorbijkomen op Insta-posts van de digital nomads onder ons. Toch hoef je de grens niet over voor yoga in de buitenlucht. Op steeds meer plekken in ons (bij vlagen koude) kikkerlandje wordt yoga in de natuur aangeboden. Frisse lucht opsnuiven tijdens de downward facing dog is toch nét iets lekkerder dan de wierook in een yogastudio.

Ik nam deel aan een yogaworkshop bij Yoga Outdoors, in een natuurgebied vlakbij Utrecht. Door in zo’n prachtige omgeving te zijn, kom je sowieso al tot rust. Af en toe werd die rust verstoord door wandelaars en groepjes atleten. Dit opmerken en weer los te laten, was meteen een goede oefening. Tijdens de workshop merkte ik op dat de yogatheorie zoveel relatie heeft met de natuur: hoe gevoelens bijvoorbeeld voorbij vliegen als de seizoenen van het jaar. Of dat een bloem in bloei zoveel bijen aantrekt. Als jij bloeit, oftewel straalt als persoon, open jij ook de harten van anderen.

moderne hippies x opladen in natuur 3

moderne hippies x opladen in natuur 6
Foto’s: Simone Kramer

Trailrunning

Oké, ik geef het toe, trailrunning is een duidelijke high energizer ten opzichte van de andere twee. Trailrunning wekt veel endorfine (het welbekende gelukshormoon) op vanwege de hoge intensiteit. Maar van een beetje endorfine zijn we niet vies, toch?

Trailrunning is niets meer dan hardlopen in de natuur, zonder enig stukje asfalt. Je rent over natuurlijke hindernissen, zoals smalle bospaadjes en heuvels, en door het gras, het bos en de heide. Ik was niet bekend met deze hardloopvariant, waardoor een compleet nieuwe wereld voor me open ging. De omgeving is beduidend anders en de wedstrijdvorm van Trailrunning Europe ook. Zo had deze run een trailbaas: een zongebruinde kale man met een flinke grijze baard. In een kring om hem heen, telden we gezamenlijk af tot de start. De Amerongse heuvels, onderdeel van de Utrechtse heuvelrug, voelde ik goed in mijn benen. Maar door de adembenemende uitzichten, de bloeiende heide en prachtige bospaden, vergeet je je stramme spieren snel.

Aan tijdregistratie doen ze niet bij trailrunning. Je geniet daardoor nog meer van de omgeving. Je wordt tenslotte toch niet ingehaald door de tijd. En de finish? Die is er wel: een high-five van de trailbaas. Als dank voor je inzet word je, in plaats van met sportdrank en fruit, beloond met chocola, snacks en speciaalbier. Je kunt je wel voorstellen dat zo’n evenement een ander type mens aantrekt dan een standaard hardloopwedstrijd doet. Barefoot schoenen, bandana’s en camelbags waren goed vertegenwoordigd. Laid back was de state of mind, wat perfect bij mij past. Het speciaalbiertje, maar ook de trailrunning, smaken naar meer!

moderne hippies x opladen in natuur 2

moderne hippies x opladen in natuur
Foto’s: Trailrunning Europe

Lees ook:

Liefs, Jantine

Dit artikel is niet gesponsord.

Jantine schrijft voor Moderne Hippies over zelfontwikkeling. Thema’s die haar bezig houden, zijn: hoe houd je je lichaam en geest gezond? Hoe realiseer je jouw droombaan? Hoe kunnen we de wereld met elkaar een stukje mooier maken? Ze is startend freelancer en wil in haar werk passies als organiseren, maatschappelijke relevantie, kunst en cultuur met elkaar verenigen. Je kunt Jantine volgen op Instagram.