Ik ben eigenlijk alleen bij Haad Rin geweest voor de full moon party, maar ik kende dit gedeelte van Ko Phangan helemaal nog niet…”

Dit zeiden veel mensen tegen me, nadat ik samen met mijn vriend een paar weken op het tropische eiland Ko Phangan had gewoond. Had ik niet precies hetzelfde gehoord, toen ik vorig jaar besloot een paar weken op Ibiza te wonen? O, jawel. Wat ik vorig jaar enorm leuk vond om te zien, was dat naderhand heel veel mensen ook een tijdje op Ibiza hebben gewerkt. Mede door deze website en mijn social media kanalen zijn mensen nu achter een heel ander gedeelte van het eiland Ko Phangan, Thailand, gekomen. Vandaag deel ik daarom mijn persoonlijke tips met je! Want Thailand is namelijk óók heerlijk om te kunnen werken. Onthoud natuurlijk wel dat ik er tijdelijk zat en lang niet alles weet, maar of je er nou lang of kort verblijft: je gaat hier zéker wat aan hebben.

Weetjes

Weetje #1: Het meest toeristische gedeelte bevindt zich in het zuidoosten (Haad Rin a.k.a. foute full moon parties). Het echte alternatieve hippieleventje bevindt zich in het oosten van het eiland, waar je met taxiboten naartoe moet om er te komen. Wij woonden aan het strand van Hin Kong. Hin Kong ligt in het noordwesten van het eiland. Daar zitten gezellige (yoga)resorts en fijne restaurants; wij vonden die levendigheid wel fijn. Het stuk strand waar wij woonden was overigens alsnog ontzettend rustig.

Weetje #2: Op Ko Phangan rijdt iedereen op een scooter (een willekeurige auto daargelaten). Het is dus wel extreem handig als je scooter kan rijden.

Weetje #3: Ze rijden er alleen wel als malloten. Bereid je hier op voor en draag een helm, ookal stelt die niks voor.

Weetje #4: Er zijn best wel wat vreemde gewoontes waar je even ‘in moet komen’. Zo moet je bijvoorbeeld je paspoort inleveren voor de gehele tijd dat je een scooter huurt. En zo zijn er nog 10 typische dingen van het eiland, maar die verzamelde ik allemaal al in dit artikel.

Weetje #5: Je kunt alleen op Ko Phangan komen met de veerboot; sommige mensen boeken een vliegticket naar Ko Samui (het naburige eiland) of Suratthani (een plaats op het vasteland), meestal vanuit Bangkok. Vanuit beide plekken moet je alsnog de veerboot pakken. Vanuit Bangkok (en iedere andere stad in Thailand) kun je ook de nachttrein en -bus pakken naar Suratthani. Meestal als je boekt, boek je het ‘geheel’ (dus ook de veerboot erbij). Alles is makkelijk ter plekke te regelen, maar de nachttrein zal vaak vol zitten als je dit 2 dagen van tevoren moet boeken.

Weetje #6: Het eiland is misschien klein, maar er is ontzettend veel te doen. Je kunt er makkelijk een halfjaar of langer wonen en niet verveeld raken.

Weetje #7: Wil je de beste en goedkoopste woningen, dan kun je het beste vóór het seizoen (zo rond oktober/november) komen om de beste huizen te scoren. Hoe je dat doet? Koop een SIM-kaart op locatie (de kaart en het beltegoed kosten er echt helemaal niets) en ga met de scooter het eiland over. Bedenk of je het fijner vindt om bij het strand te wonen of in de jungle; de huizen in de jungle zijn goedkoper. Bij alle huizen staan nummers, die je dan gelijk kunt bellen, mocht de huiseigenaar niet aanwezig zijn. Niet koppig zijn, maar echt een SIM-kaart kopen – het scheelt je een hoop gezeur! Lees hier mijn update over Thailand, want dit gedoe heeft ons de eerste dagen veel energie gekost.

Weetje #8: Natuurlijk zijn we in Nederland erg verwend met een snelle verbinding, dus verwacht zeker wel een verandering 😉 Maar over het algemeen is de Wi-Fi heel erg goed! Dat viel me enorm mee en is als digital nomad toch wel een belangrijk detail.

Weetje #9: Er is een Ko Phangan app! Die is heel handig want er staan heel veel hotspots, events en leuke weetjes in. Zoek daarvoor naar “PHANGAN.INFO Travel Guide”. De app is gratis!

Weetje #10: Vanaf begin maart stijgt de temperatuur met de dag; het wordt er zo warm dat het bijna onaangenaam warm is. Het is er het lekkerste van december tot en met februari.

Tips: café’s & restaurants

Freeway Bar

Freeway Bar: dit restaurantje was onze absolute lievelings. Wij woonden er recht achter (kijk dus even goed naar de huisjes!) en we konden er eigenlijk iedere dag terecht voor ontbijt, lunch en diner. Het eten is Thais en goedkoop, de sfeer is er ultiem relaxt en er zit een tattoo shop en waanzinnig leuke shop bij waar ik deze toffe slippers heb gekocht.
Adres: 18/1 Moo 6, Hin Kong
Website: www.freewaybambootattoo.com

Anda Loco Restaurant and Bar: dit Mexicaanse restaurant bevindt zich in Thongsala – de “hoofdstad” van het eiland en de plaats waar je aankomt als je arriveert met de veerboot. De sfeer is er heel toegankelijk en warm en na tachtig keer Thais eten, is het heerlijk om eens Mexicaans te kunnen eten. Heel lekker!
Adres: Moo 1, Taladkao Road, Thongsala
Website: www.andoloco.com

Soul Food Café: heerlijk om zo nu en dan super gezond te kunnen eten! Dit kan in het Soul Food Café – een café waar je uitstekend kunt ontbijten of lunchen, vlakbij de pier (dus ook goed als je net aankomt van een lange reis!). Ik ben er zo’n fan van, dat ik een heel artikel schreef over deze hotspot.
Adres: 79/1 Moo 1, Thongsala
Website: Facebookpagina Soul Food Café

Angels Bay: Ik heb nog nooit een Fransman meegemaakt die zo goed pizza kan maken! Met precies de juiste dunne bodem kan dat ook niet missen. En als je er, zoals wij, een tijdje woont is het heel fijn dat je de pizza ook kunt afhalen en lekker mee naar huis kunt nemen.
Adres: 19/6 Moo 6, Hing Kong
Website: Tripadvisor Angels Bay

L’Alcove: als je een keer chique uit eten wilt gaan en op zoek bent naar een romantische en fijne ambiance, is het Franse restaurant L’Alcove the place to be. Er liggen fijne kussens en door de rode verlichting word je even helemaal meegenomen in een zwoel sfeertje. Fijn!
Adres: 15/1 Moo 6, Hin Kong
Website: www.alcovephangan.com

Tips: stranden

Bottle Beach Ko Phangan

Chaloklum: net zoals op Ibiza, is het noorden van het eiland ongerept en veel lokaler dan de rest van het eiland. Chaloklum is echt een prachtig strand, waar de sfeer heel relaxt en rustig is. Wij vonden met name het strand voor Malibu Bungalow het mooiste.

Bottle Beach: net zoals Chaloklum, bevindt dit strand zich in het noorden van het eiland. De sfeer is hier ook heel prettig. Ik vind dit strand met name zo leuk, omdat er een piepklein café in de rotsen is gebouwd (zie de foto boven). Loop daarvoor helemaal naar het einde van het strand en zoek naar de ‘Coconut Beach Bar’. Het is afhankelijk van een rondzwervende hippie of niet, of de bar open is en gerund kan worden!

Secret Beach: nu is dit strand niet zo ‘verborgen’ als de naam wellicht doet vermoeden – er staat een groot bord langs de weg – maar hij is op een of andere manier wel heel prettig. Het is een mooie, kleine baai en het strand is iets dieper dan je ergens anders aan de westkust zult vinden. Ga trouwens niet naar het café met dezelfde naam, toen wij er kwamen was de service altijd slecht. Het café van het Bounty Resort (rechts van de baai) is wel heel gaaf; vooral vanwege de ambiance en het uitzicht. Loop daarvoor helemaal naar het einde van het restaurant.

Tips: yogalessen

Siam Healing Centre

Siam Healing Centre (foto boven): ergens verwacht je niet dat er middenin de drukke stad van Thongsala zo’n fijne yogaschool zit, maar hij is echt heel fijn. Je kijkt uit op tig palmbomen en ik vond de lerares heel prettig. Ze had een goede dosis sarcasme, wat ik wel op prijs kan stellen bij yoga.
Website: www.siamhealingcentre.com

Ananda Resort: Hier was het juist weer erg zweverig, wat ik op z’n beurt ook wel op prijs kon stellen. In de lessen die ik nam, gingen we yogales doen op basis van verschillende soorten ademhalingen. Ik heb er veel van geleerd! De leraar verschilt per dag, dus de lessen zullen iedere dag anders zijn. De locatie van de yogales zelf is trouwens niet mooi, jammer genoeg.
Website: www.anandaresort.com

The Sanctuary: Hier moet je even je best voor doen: je gaat eerst naar het lelijke gedeelte van het eiland (Haad Rin) om daar een taxiboot te nemen naar The Sanctuary; zo verlaten zit deze stek. Ik heb veel mensen gehoord die hier een hele lange tijd hebben gewoond, wat ik me ergens niet goed kan voorstellen omdat je wel erg afgesloten zit. Maar je kunt jezelf er helemaal opsluiten, detoxen, yogalessen doen en om de hoek – schijnbaar – hele goede feestjes vieren.
Website: www.thesanctuarythailand.com

Tips: hotspots

Organic Chocolate House: in dit huis kun je slechts 3 dingen halen: chocolade, chocolademelk en thee. Maar daar doe je het ook precies voor: die chocola! To die for, zo lekker! Très hippiestyle, iedereen is aan het hangen en aan het chillen.
Locatie: Hin Kong
Website:
Facebookpagina Organic Chocolate House

Pet Tawan: Dit winkeltje in Thongsala heeft prachtige sieraden met edelstenen, allemaal met de hand gemaakt. Aardig aan de prijs, zoals we gewend zijn met edelstenen, maar absoluut een heel mooi aandenken.
Locatie: Thongsala
Website: Facebookpagina Pet Tawan

Organic supermarket: Tegenover Pet Tawan zit een organic supermarket. Hier kocht ik onder andere mijn wasmiddel voor de periode daar, maar je kunt er bijvoorbeeld ook terecht voor shampoo en enkele groenten.
Locatie: Thongsala

Tips: overige

KupuKupu

#1: Bij Nira’s Home Bakery kan je granola kopen! Het is op de rest van het eiland bijzonder moeilijk om iets van lekkere muesli of granola te vinden 😉 Fijn, voor als je er besluit langere tijd te wonen/werken!

#2: Houd er rekening mee dat je zelfs met natuurlijke zonnebrand het koraal zou kunnen beschadigen. Dit heb ik tijdens m’n verblijf op Ko Phangan uitgezocht; meer info vind je hier.

#3: Het is op Ko Phangan normaal om resorts in te gaan en gebruik te maken van hun zwembaden (zolang je maar een drankje bestelt). De absolute TOP van resorts vond ik Kupu Kupu (foto boven). Geen woorden voor, zo prachtig.

#4: Mijn vriend heeft er een maand fulltime Muay Thai trainingen gedaan bij Diamond, een gezellige school met echt een soort ‘familiegevoel’. We zijn gezamenlijk naar Muay Thai wedstrijden gegaan of gingen met z’n allen een hike maken of naar het strand. Af en toe zag ik trouwens ook een vrouw meedoen met de trainingen: stoer!

Diamond Muay Thai Ko Phangan

Zo…

Ik denk dat ik zo ongeveer alles wel heb behandeld wat ik wilde behandelen! En toch heb ik het gevoel dat ik zoveel nog niet heb behandeld of heb gezien op het eiland. Het was er zo fijn en zo leuk! Ik zou er volgende winter zo weer een paar weken kunnen zitten.

Heb jij een persoonlijke tip, waarvan je zeker weet dat wij het leuk vinden? Reageer dan vooral onder deze blogpost! Vergeet er niet bij te zeggen waar het ligt, of zet er een linkje bij van een website, zodat iedereen er echt wat aan heeft. Heb je een vraag naar aanleiding van mijn tips? Reageer dan natuurlijk ook en ik geef je zo snel mogelijk antwoord!

Je kunt mij persoonlijk volgen op Instagram en YouTube.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook, Instagram, YouTube en Twitter.