Vandaag, 10 oktober, is het de Dag van de Duurzaamheid. De perfecte gelegenheid om stil te staan bij dit veelomvattende onderwerp en vooral: wat je zelf kunt bijdragen aan een groenere wereld. Dat is vaak minder ingewikkeld dan je denkt. Begin bijvoorbeeld bij je kledingkast! Dit zijn de tien beste tips om die te verduurzamen en daardoor je impact op het milieu te verkleinen.

1. // Lees je in

Als je ook graag je kledingkast wilt verduurzamen, is het belangrijk dat je weet waarom je dat doet. Door je in te lezen of documentaires te kijken over dit soort onderwerpen, raak je gemotiveerd om echt veranderingen te maken. Zo besloot ik na de documentaire The True Cost niet langer fast fashion te kopen bij grote modeketens. Naast deze docu raad ik ook de boeken De Verborgen Impact en Dit is een Goede Gids aan. Daarnaast kun je gebruik maken van de app Talking Dress en de website Rank A Brand om te bekijken welke kledingmerken hun best doen om duurzamer en eerlijker kleding te produceren.

2. // Koop tweedehands

Tweedehands kleding kopen is één van de duurzaamste dingen die je op dit gebied kunt doen. Daar hoeven immers geen nieuwe middelen aan te pas te komen en je geeft een oud kledingstuk een tweede leven. Daarnaast is het gewoon heel leuk om op tweedehands koopjesjacht te gaan en voor een prikkie unieke items te scoren.

Lees ook: 10 x online tweedehands kleding kopen 

3. // Kies voor fair fashion

Soms is het lastig om tweedehands te kopen, bijvoorbeeld in het geval van sokken, ondergoed, sport- en zwemkleding. Probeer deze items te kopen bij merken die actief bezig zijn met duurzaamheid. Denk aan merken die gebruik maken van gerecyclede materialen, schadelijke kleurstoffen vervangen door een natuurlijkere variant en hun werknemers eerlijke lonen en werkomstandigheden kunnen bieden. Vaak zijn kledingstukken van deze merken logischerwijs duurder, maar daar staat tegenover dat deze vaak langer meegaan. Zo kan ik de panty’s van het duurzame merk Swedish Stockings van harte aanraden. Deze panty’s gaan meer dan een jaar mee in plaats van een week!

Fair fashion inspiratie :

4. // Leer je eigen stijl kennen

Het is nog niet zo makkelijk om te ontdekken wat jouw stijl is. Welke items passen goed bij jou? Waarin voel je je comfortabel? Zijn de items in je kledingkast gemakkelijk te combineren? Door je hierin te verdiepen kun je miskopen voorkomen en zijn je kledingstukken ook minder modegevoelig. Pasgeleden ontdekte ik dat ik nu een ander ‘kleurtype’ ben dan vroeger. Op basis hiervan kan ik nu veel betere keuzes maken wanneer ik nieuwe items aanschaf. Ook weet ik dat ik van een bohemian look houd, gecombineerd met basisitems om het geheel wat rustiger te houden. Op de blog Rise With Kindness lees je meer over hoe je kunt bepalen wat je stijl is en welke kleuren bij jou passen.

Lees ook: Report // Ik deed een kleuranalyse en was in shock

5. // Bepaal hoe vaak je iets draagt

Heb je er wel eens over nagedacht dat hoe vaker je een kledingstuk draagt, hoe duurzamer dat is? De ’30 wear rule’ is een handige vuistregel. Het komt er op neer dat je alleen nog dingen koopt die je zeker 30 keer zult dragen. Te vaak blijven items ongedragen in je kast hangen, soms met de kaartjes er nog aan… Herkenbaar voor jou? Houd dan eens bij welke items je draagt en gebruik deze informatie om te bepalen welke items je in het vervolg wel of niet wilt toevoegen aan je garderobe.

6. // Repareer

De wegwerpmaatschappij werkt in de hand dat we een jurkje of shirtje met een gat erin direct weggooien. Vroeger was het echter heel gewoon om je kleding te (laten) repareren. Kleine gaatjes ga ik zelf te lijf, maar voor moeilijkere reparaties kijk ik mijn moeder lief aan. Ik denk dat ik bijna 20% van de items in mijn kast wel eens heb laten repareren. En dat heeft zeker te maken met het feit dat ik deze items vaak draag!

7. // Koop minder

Het meest duurzaam is om minder kleding te kopen. Als je, toch wat duurdere, fair fashion koopt, is dit vaak ook automatisch het gevolg. Je kunt een capsule garderobe creëren, maar de ‘one in, one out’ regel kan ook al een handige leidraad zijn. Zo blijf je kritisch kijken naar de inhoud van je kast en houd je het overzichtelijk.

Lees ook: Report // Een jaar geen kleding kopen 

8. // Doneer

Heb je je kledingkast uitgezocht en items gevonden die nog wel mooi zijn, maar niet meer (bij je) passen? Je kunt ze verkopen of doneren aan een kringloopwinkel of goed doel. Als de kledingstukken niet meer draagbaar zijn, probeer dan projecten te vinden die je hiermee kunt ondersteunen. Zo maakt MUD Jeans weer nieuwe items van gerecyclede spijkerbroeken en maakt Suga Mats yogamatten van oude wetsuits.

9. // Leen

Tegenwoordig is het ook mogelijk om kleding te lenen. In Amsterdam vind je kledingbibliotheek LENA, waar je vintage en fair fashion items kunt lenen. De ideale kans om te kijken of je dat item wel echt zo vaak zult dragen als je denkt, voordat je het aanschaft.

Lees ook:

10. // Organiseer een kledingruilfeestje

Ik ben dol op kledingruilfeestjes en heb deze vaak georganiseerd met (online) vrienden. Je gaat naar huis met ‘nieuwe items’, zonder dat dat je ook maar iets hoeft te kosten. Tegelijkertijd krijgen jouw oude stukken weer een nieuw leven bij een ander. En het is heel gezellig!

Lees hier al onze artikelen over duurzame en eerlijke kleding 🖤

Liefs, Iris

Iris is een Moderne Hippie met een down-to-earth, maar ambitieuze leveninstelling. Ze haalt voldoening uit hard en toegewijd werken (het liefst met de handen in de aarde), diepgaande gesprekken met gelijkgestemden en alles wat te maken heeft met duurzaamheid. Haar avonturen staan momenteel on hold, om samen met haar vriend haar eco-project onder de Portugese zon bij elkaar te sparen.

Je kunt Iris persoonlijk volgen op Instagram.
Je kunt Moderne Hippies volgen op Facebook en Instagram.